Vijf redenen waarom ik zo van Zwolle houd

Op de een of andere manier heb ik me altijd met deze stad verbonden gevoeld. Of het nou was dat mijn broers en zussen hier studeerden, of omdat dit altijd het eerste overstapstation was tijdens de reisjes die ik als kind met mijn ouders naar de verre Randstad maakte: Zwolle deed iets met me. Toen ik er later als middelbare scholier zelf rondliep en er stiekem mijn eerste biertjes dronk, wist ik het zeker. Dit was mijn stad. En het wérd mijn stad. Want vorig jaar vond ik hier eindelijk mijn droomhuis en sindsdien mag ik mezelf officieel een echte Zwollenaar noemen.

Hoewel ik er nog niet eens een jaar woon, heb ik de stad al wel volledig in mijn hart gesloten. Ik geef je vijf redenen waarom:

1. Ik voel me hier als boekenliefhebber volledig op mijn plek. Niet alleen heeft Zwolle een van de mooiste boekhandels ter wereld, ook de bibliotheek is uitgeroepen tot de beste van Nederland. Wanneer ik last heb van een writersblock, hoef ik alleen maar even de Waanders of de Stadkamer in te lopen, om vervolgens weer naar buiten te komen met een hoofd dat bruist van de inspiratie. Bovendien is de Stadkamer een heel fijne flexwerkplek, waar ik onder het genot van een heerlijk bakje koffie heel wat uurtjes per week vertoef.

IMG_20160917_150931

2. Over koffie gesproken, er zijn een hoop fijne plekjes waar je in alle rust een kopje koffie kunt drinken en je krantje kunt lezen. Genoeg om regelmatig af te wisselen, maar gelukkig niet zoveel dat je steeds een nieuwe plek wilt ontdekken en je daardoor nooit kunt zeggen dat dit ‘jouw’ plek is. Mijn favorieten? Ga voor de lekkerste taartjes eens naar De Gillende Keukenmeiden. Bij Blauwdruck kun je naast een heerlijke Tony’s Chocolonelykoffie ook nog eens terecht voor de heel toffe kunst- en designitems. Espressobar Maling is een echte hipsterkoffiebar waar je je thuisvoelt zodra je er binnenstapt. En bij het Barista Café hebben is het eigenlijk altijd gezellig. Heb je wat meer tijd? Ga dan eens uitgebreid brunchen bij Bij Hartje Zwolle. Ik voorspel je nu al dat je daarna nooit meer ergens anders zou willen eten.

20171121_105010

3. Ondanks al die hippe koffietentjes, lijkt de tijd er soms te hebben stilgestaan. Toen het afgelopen winter zo ontzettend vroor en ik dik ingepakt langs de gracht stond te kijken naar de mensen die het wel aandurfden om te schaatsen, was het net alsof ik me in een schilderij van Anton Pieck of Hendrik Avercamp bevond. Wat ontzettend idyllisch! Sowieso, wanneer ik door de straatjes en steegjes in de binnenstad dwaal, probeer ik me altijd even voor te stellen hoe de mensen hier honderden jaren geleden geleefd moeten hebben. Het blijft fascinerend.

IMG_20180303_175426

4. Er is altijd wel een plekje waar je de stilte kunt opzoeken. Ik woon op vijf minuten loopafstand van de binnenstad en vind het rumoer dat dat met zich meebrengt heerlijk. Laat mij maar de hele dag mensen kijken en indrukken opdoen. En toch, soms verlang ik naar niks anders dan stilte. Vaak loop ik dan een rondje door het Wezenlandenpark, of fiets ik in de richting van de IJssel. Óf ik verschans me even in de Domincanenkerk, om tot mezelf te komen en een kaarsje op te steken.

20180225_081415

5. Voor je het weet ben je midden in de natuur. Zodra de zomer aanbreekt mag mijn fiets uit de gang (want: geen achterom) en trek ik eropuit. Je hoeft nooit ver te fietsen om de mooiste plekjes te ontdekken: veerpondjes, theetuinen, lammetjesboerderijen, schilderachtige gehuchtjes…

IMG_20171008_145431

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s