Marrakech in vijf foto’s

In mijn vorige woonplaats woonde ik midden tussen de Marokkaanse mensen. En ik vond het heerlijk. De geuren, het rumoer op straat, de grote families die de flat in- en uitliepen… Het deed me verlangen naar een wereld die ik nog niet kende. Hoe meer ik me ging verdiepen in de Marokkaanse cultuur, hoe hoger een reis naar Marokko op mijn bucketlist kwam te staan. Dit jaar greep ik mijn kans: een zonbestemming voor de winter? Dat móest Marokko worden. 

De eerste week van januari werkte ik nog keihard aan een deadline. Sterker nog, zelfs de middag voor vertrek werkte ik nog keihard aan een deadline. Maar toen die eenmaal gehaald was, was mijn hoofd leeg. Opgetogen reisde ik de dag erna af naar Marrakech, niet weten dat mijn lege hoofd onmiddellijk weer gevuld zou worden met duizend en één indrukken uit het land van Duizend En Eén Nacht. Ik deel graag mijn indrukken met je, aan de hand van vijf foto’s

 

 


1. Wat was ik blij dat ik een notitieboekje bij me had! Ik bleef maar schrijven, overal deed ik inspiratie op. Marrakecht is een groot, levend VT Wonen. Tegeltjes, binnentuinen, bloembakken: de stad staat er vol mee. Ineens vond ik dat mijn eigen huisje wel weer heel erg toe was aan een rigoureuze make-over. (Fotolocatie: Palais Bahia)

2. Het viel  nog niet mee om mijn geld niet onnadenkend uit te geven. Alles wat ik in de souks (de Marokkaanse straatmarktjes) tegenkwam, wilde ik kopen. Zelfs deze, toch wel chemisch uitziende, kruiden. Wel jammer dat je er in je keukenkastjes niks meer van ziet…

3. Stiekem hoopte ik er al op, maar het is ook inderdaad zo: het Marokkaanse eten is to die for. Ook als je geen vlees eet kom je prima aan je trekken. Ik ben heel wat vegetarische, zelfs vegan eettentjes tegengekomen. Veel restaurants schenken uit principe geen alcohol, maar maken wel de heerlijkste mocktails en de lekkerste en gezondste sapjes die je je voor kunt stellen. Een potje verse muntthee bij je diner is trouwens ook helemaal geen verkeerde keuze. Heb je nog een klein beetje ruimte over in je buik en genoeg moed om je schuldgevoel opzij te zetten? Neem dan absoluut een toetje. Je kunt niet in Marokko zijn geweest zonder Marokkaans gebak te eten! (Eetgelegenheid gezocht? NOMADEarth Cafe en Latitude 31 zijn echte aanraders!)

4. Zoek je een vakantiebestemming waar je helemaal tot rust komt? Dan is Marokko misschien niet zo’n goed idee. De Arabische cultuur is bij uitstek een buitencultuur, het leven speelt zich af op straat. Dat is uitermate fascinerend, maar kan soms ook behoorlijk overprikkelend werken. Zeker als je dat als gordijnen-dicht-Nederlander niet zo gewend bent.  Overal zijn scooters, auto’s (zelfs in heel smalle steegjes), marktkoopmannen die je aanklampen, kinderen die achter je aanrennen. Toch, als je heel goed zoekt, zijn ze er wel. Parken waar de mensen tot rust komen, speeltuintjes waar kinderen rustig kunnen spelen, pleintjes waar dametjes heerlijk met elkaar zitten te keuvelen. En dat levert natuurlijk meteen wel heel mooie plaatjes op.

5. Duizend en één nacht? Jazeker, je bevindt je er middenin. Geef je ogen goed de kost, want alleen die kunnen alle kleuren die je op straat tegenkomt echt registreren. Dat dit een ‘gewone’ tapijtenwinkel is, dat valt toch niet uit te leggen aan je buurvrouw? Zie je jezelf al wegzweven met knappe Aladdin of Jasmine?


Wat denk jij, na het zien van deze foto’s? Gaat jouw hart ook sneller kloppen? Of zoek je eerst nog even verder naar een voor jou passender reisbestemming? Ik ben benieuwd!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s