Goede voornemens? Op deze manier haal je ze wél!

Ja, ook ik heb ze. In mijn notitieboekje staat een keurig rijtje goede voornemens, onderverdeeld in hapklare stukjes. Ik wil reizen, meer taarten bakken, eindelijk eens dat manuscript afstoffen en mijn boek afschrijven… Het zijn voornemens die ik eigenlijk elk jaar weer heb. Voornemens die helemaal niet zo moeilijk te volbrengen zijn, maar die ik elke jaarwisseling weer noteer, omdat ik nooit helemaal tevreden ben over het uiteindelijke resultaat.

Herken je dat? Die ontevredenheid? Die uiterst kritische kijk op de doelen die je hebt gesteld? De teleurstelling dat het je weer niet gelukt is? En dat terwijl je nog wel zo ijverig aan je nieuwe jaar bent begonnen! Hoe komt het toch dat we het zo lastig vinden om ons te houden aan onze goede voornemens? Nou: veel goede voornemens slagen pas als je concrete doelen stelt. Vage omschrijvingen zullen jou niet helpen om aan de slag te gaan. Hoe het dan wel moet? Ik geef je vijf tips.

1. Durf te dromen!
Persoonlijk vind ik dromen een van de leukste dingen die er is. Ik kan urenlang mijmeren over alle dingen die ik in mijn leven nog wil doen. Van eten bij De Librije tot pleegzorg, mijn hoofd zit vol plannen, ideeën, dromen. Neem zelf ook eens de tijd om te bepalen welke dingen er op jouw wensenlijstje staan. Houd je niet in, alles mag. En snoer het stemmetjes dat ‘het lukt je toch niet’ zegt de mond. Los van het feit of deze dromen wel of niet uitkomen, is het alleen al leuk om te bedenken dat ze uit zouden kunnen komen. Toch?

2. Spreek je voornemens uit.
Goed, je dromen zijn gedroomd en je doelen zijn gesteld. Nu is het belangrijk dat andere mensen ook op de hoogte zijn van jouw goede voornemens. Jezelf motiveren kan namelijk behoorlijk lastig zijn. Maar als je jouw voornemens eenmaal hebt uitgesproken, kun je niet meer terug.  Want nu weten anderen ook dat dit jouw voornemens zijn. En geloof mij, veel mensen onthouden meer dan je denkt. Dus als je neef je tijdens de verjaardag van je opa je een keer vraagt “Hé, jij wilde toch graag een cd opnemen? Hoe staat het daar eigenlijk mee?”, wat antwoord je dan?

3. Leg de lat niet te hoog.
Hartstikke leuk dat je geen druppel meer wilt drinken, of voortaan elke dag naar de sportschool wilt. Maar wat doe je dan als je op een feestje bent en iemand je een biertje in de handen drukt? (Waar je stiekem heel veel zin in hebt.) En serieus, elke dag sporten? Ga je dat wel redden als je ook moet werken en je sociale contacten wilt onderhouden? Je merkt het al, sommige voornemens zijn minder realistisch dan je in eerste instantie denkt. Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf. Wil je minder alcohol drinken? Begin er dan eens mee om de wijn bij je maaltijden te vervangen voor water. Wil je die zak chips wat vaker laten staan?  Spreek dan met jezelf (en je huisgenoten) af dat je alleen in het weekend een paar chippies mag. Zo ben je al flink op de goede weg, zonder té rigoureuze maatregelen te nemen.

4. Stel positieve doelen, geen negatieve.
Negatieve voornemens werken altijd demotiverend. Als je graag wat kilootjes kwijt wilt, kan het algauw voelen alsof je niks meer mag. “Nu mag ik dus geen lekkere dingen meer eten.” Maar is dat wel zo? Verander je voornemen ik wil graag afvallen eens in ik wil graag ontdekken hoe ik gezond én lekker kan eten. Zo maak je je voornemen leuk. Je kunt nu namelijk naar hartenlust gaan experimenteren met gezonde maaltijden die zo lekker zijn dat ze alle patat, pizza, chips en koekjes doen vergeten. Heb je de smaak te pakken? Dan zul je zien dat de weegschaal gezellig meedoet.

5. Weet waarvoor je het doet.
Het lijkt misschien een uit de hand gelopen traditie, maar goede voornemens heb je vooral voor jezelf. Niet voor een ander. Dat je vrienden roepen dat jullie in 2018 echt meer tijd met elkaar moeten doorbrengen, wil nog niet per se zeggen dat dit dus ook goede voornemen moet zijn. Misschien verlang jij juist wel naar wat meer tijd voor jezelf. Je hoeft immers niet elk weekend in de kroeg te hangen als je dat eigenlijk niet ziet zitten. Weet dus waarom je bepaalde doelen stelt. Dat stoppen met roken beter is voor je gezondheid weten we allemaal. Maar ben je er geestelijk al aan toe om die peuken voorgoed naast je neer te leggen? Of doe je het vooral omdat je omgeving zoveel druk op je legt? Alleen jij weet hoe haalbaar de door jouw gestelde doelen zijn. Als je weet waarom je een bepaald voornemen hebt, is het gemakkelijker om vol te houden. En val je toch weer terug in je oude gewoontes? Geen nood, dat het nu niet lukt, wil niet zeggen dat het nooit gaat lukken. Over dertig dagen begint er weer een nieuwe maand.

Veel plezier met het behalen van je doelen! Laat je in de reacties even achter welke voornemens jij voor 2018 hebt? Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s