#METOO

En wat te denken van al die, inmiddels ontelbare keren, dat ik nietsvermoedend naar de supermarkt loop en door een voorbijganger word uitgescholden voor sletje? Waarom vind ik het inmiddels niet meer leuk om op straat te worden nagefloten? Hoe kan het dat ik me ongemakkelijk voel als een oom, een familielid nota bene, zegt dat ik er knap uitzie? Soms moet ik ervoor waken dat ik niet in elke man een potentiële boeman zie. En dat terwijl ik de welgemeende complimenten van mijn eigen man zo vaak in twijfel trek. Wat gaat er mis?

Dat negatieve ervaringen zich gemakkelijker in je hoofd nestelen dan positieve, daar ben ik inmiddels wel achter. En dat het veel vrouwen eigen is om onzeker te zijn over hoe ze eruitzien, is mij ook niet onbekend. Ik probeer me wel eens voor te houden dat elke keer dat er op straat naar me gefloten wordt, een compliment is. Kennelijk vinden anderen me wél mooi, wél aantrekkelijk. Maar het lukt me nooit om deze mindset echt vol te houden. Op de een of andere manier is het moeilijker om ongewenste complimentjes te incasseren dan om mijn belagers zo stoïcijns mogelijk te negeren en thuis onzeker in de spiegel te kijken.

Hoe wil ik dan wel worden gezien? vraag ik me weleens af, als ik aan tafel weer snotterend zit te vertellen dat een of andere gozer vandaag een aantal synoniemen van prostituee naar mijn hoofd slingerde. Want als het alleen om mijn persoonlijkheid gaat, waarom doe ik dan zoveel moeite om er ook goed uit te zien, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek? En hoe kan een gemiddelde Karel, Jeffrey of Achmed na één blik al weten dat ik een gedreven vrouw ben met een liefdevol karakter?

Begrijp me niet verkeerd. Ik praat ongewenste intimiteiten op geen enkele manier goed. Ook ik word tot op de dag van vandaag toe achtervolgd door nare ervaringen. Het is echt niet oké dat zoveel vrouwen wereldwijd onheus bejegend worden. Dat verkrachting als machtsmiddel wordt gebruikt. Dat je in de kroeg zomaar wildvreemde handen kunt voelen op bepaalde lichaamsdelen. Dat vrouwen nog steeds niet dezelfde rechten hebben als mannen, ook in Nederland niet. Dat “je moet je niet aanstellen” de reactie is als vrouwen schoorvoetend over hun nare ervaringen vertellen. Dat je als vrouw gemakkelijker door een sollicitatieronde komt als je je enigszins sexy kleedt. Dat bijna alle vrouwen op de Nederlandse televisie beeldschoon zijn en ineens van de beeldbuis verdwijnen als ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben.

Ik solliciteerde eens bij een gerenommeerde sportredactie. Na een aantal gespreksrondes overleefd te hebben, bleef ik samen met één andere kandidaat over. We waren allebei even goed, even gedreven, even enthousiast. Uiteindelijk werd ik het. Waarom? Omdat ik meer met sport had dan mijn (mannelijke) tegenkandidaat. Het voelde als een stukje hemel op aarde. In deze mannenwereld werd ik (een vrouw!) verkozen boven een man, omdat ik wel had wat mijn tegenkandidaat volgens de vooroordelen zou moeten hebben, maar niet had: verstand van sport. Ik voelde me gewaardeerd, gezien. Niet om die nieuwe kleren die ik op het laatste moment toch nog had gekocht voor mijn sollicitatiegesprekken. Maar omdat ik niet het sletje was dat boodschappen deed, maar de stoere vrouw die ook heus wel graag naar sport kijkt.

Voor elke man die deze blog leest: ja, vrouwen zijn ingewikkeld. Vrouwen zijn soms lastige wezens om mee samen te leven. Hun emoties schieten inderdaad van hot naar her. Ze willen horen dat ze mooi zijn. Maar ze zijn er tegelijkertijd niet van gediend als iemand dat, met niet mis te verstane bewoordingen, kenbaar maakt. Ik weet best dat lang niet elke man zich schuldig maakt aan ongewenste intimiteiten. Maar ik schrok enorm toen iemand uit mijn naaste omgeving eens berouwvol opmerkte dat hij alle vrouwen beoordeelt als “stukken vlees”. (En dan niet omdat ik flexitariër ben.) Geniet ervan als je een mooie vrouw ziet lopen. Maar bedenk je ook dat die vrouw meer is dan het lijf dat ze gekregen heeft, of de kleren die ze draagt. Uiteindelijk willen we immers allemaal op een sportredactie werken omdat we van sport houden. En niet omdat we er sportief uitzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s