Vijf keer Europa (maar dan net even anders)

Je hoeft me niet eens heel goed te kennen om te weten dat ik regelmatig op reis ga. Ik geniet er oprecht van om telkens weer nieuwe stukjes van de wereld te ontdekken. Ik geef mijn spaargeld gewoon liever uit aan herinneringen, dan aan mooie spullen. En als reiziger ontkom ik er soms niet aan dat ik op plekken ben waar ik duidelijk niet de enige ben. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal immens populair – en vaak terecht.

Dat ons Europese continent steeds meer wordt ontdekt door onze medewereldbewoners, kan ik alleen maar toejuichen. Maar man, wat is het af en toe irritant om opzij te worden geduwd door een Aziaat met een selfiestick, als je nét een kiekje van die prachtige kathedraal probeert te schieten. Er is een periode geweest dat ik té toeristische bestemmingen daarom maar vermeed, omdat ik nog net niet ging hyperventileren van massatoerisme. Maar hallo, ik heb toch net zoveel recht om of de Eiffeltoren te beklimmen, of om me te vergapen aan de Berlijnse Muur?

Gelukkig kent Europa ook plekjes waar (bijna) geen toerist te bekennen is. Plekjes die niet in de boekjes staan, of die alleen bij locals bekend zijn. Ik deel vijf reistips waarvan jij optimaal kunt genieten, zonder elke minuut voor je kop geslagen te worden door een toerist met camera.

Ontdek Brasov, Roemenië
Brasov is misschien wel een van mijn favoriete Europese stadjes. Ik kwam er tijdens mijn huwelijksreis en was aangenaam verrast. Des te meer omdat ik zijn grote, veel toeristischere broer Boekarest behoorlijk tegen vond vallen. Brasov is niet te groot en niet te klein. Het heeft de prachtigste straatjes, steegjes en pleintjes. En je kunt er heerlijk (én goedkoop) eten. In de stad zelf valt genoeg te ontdekken, maar ben je op zoek naar wat frisse lucht? Binnen enkele minuten sta je buiten de stad in een enórm natuurgebied waar je een flinke hike kunt doen en ook nog eens een adembenemend uitzicht hebt over de stad.

Wandel langs de Peace Walls van Belfast
Ik herinner me nog goed hoe ik als jong meisje vol ongeloof naar de journaalbeelden over Noord-Ierland keek. Hoe was het mogelijk dat landgenoten elkaar in naam van hun religieuze stroming de tent uitvochten? Inmiddels horen we vrijwel niets meer over troubles tussen Noord-Ierse protestanten en katholieken, maar hun rijke (en bizarre) geschiedenis is nog altijd zichtbaar in een enorme muur die dwars door Belfast loopt. Het doet een beetje denken aan de Berlijnse muur, maar het verschil tussen deze twee muren is dat de versie uit Belfast nog altijd ‘in gebruik’ is. Tot op de dag van vandaag durven protestanten en katholieken niet buiten hun eigen scheidslijnen te treden. Tijdens een rondreis door Ierland maakte ik een wandeltocht langs de Peace Walls, waar opvallend genoeg geen toerist te bekennen was. Ik vond het fascinerend en beangstigend tegelijk. Nog altijd zijn de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen behoorlijk voelbaar. Een biertje in een van de vele schattige, rustgevende binnentuintjes die het neutrale centrum van Belfast rijk is, smaakte na deze emotionele tocht extra lekker.

Neem de trein!
Vergeet de lange rijen op het vliegveld. Of de iets te grote trolley die je niet meer kwijt kunt in de bagagevakken van een prijsvechter. De trein is als reismiddel vooral geliefd bij backpackers en avonturiers. Wist je dat je met één overstap al aan de andere kant van Europa kunt zijn? Geloof mij, niets is zo leuk als reizen met de trein. Je komt echt op plekken waar je anders nooit zou komen. Wat dacht je van een reis dwars door de Oostenrijkse Alpen? Of een rit langs de Middellandse Zee? Natuurlijk heb je bij treinreizen kans op vertragingen. Maar zeg nou zelf, je wacht liever met een cappuccinootje op een station dan dat je urenlang in de file staat. Toch?

Eet een pasta-to-go in Venetië
Venetië is typisch zo’n stad die overspoeld wordt door toeristen en inmiddels al aardig heeft geleerd hoe daarmee om te gaan. Voor een tochtje in een gondel betaal je zo’n €100,- per halfuur en zelfs voor een klein espressootje ben je al een hoop servicekosten kwijt. Neem dus een flinke portemonnee mee als je deze bijzondere stad wilt bezoeken. Óf kijk eens verder dan je neus lang is. Heb je honger? Je zou er zo aan voorbijlopen, maar in een flink aantal steegjes vind je kleine zaakjes waar je een pasta-to-go kunt scoren voor een heel riant prijsje. En wat voor pasta! Je kunt je maaltijd zelf samenstellen, de kwaliteit is top en je krijgt zulke grote porties dat je de rest van de dag vol zit. (En dat is best handig als je twijfelt of je daarna nog een ijsje wilt.) Eet ‘m op in een parkje, of op de traptreden van een van Venetiës vele bruggetjes  en geniet stiekem van het feit dat de meeste bezoekers van Venetië veel meer geld kwijt zijn voor veel minder lekker eten.

Winters Warschau
Ik kan me voorstellen dat een stad als Warschau behoorlijk toeristisch kan zijn. Maar niet als je het goede seizoen kiest. Natuurlijk loop je liever in je zomerkleren door een Europese stad dan in een dikke winterjas, maar ook in de winter is de Poolse hoofdstad Warschau echt een ontzettend leuke stad! De binnenstad is in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest, maar daarna weer zo mooi opgeknapt dat je bijna geen verschil ziet. Wist je trouwens dat Warschau als Europese stad vooroploopt qua gezond, duurzaam eten? Overal vind je tentjes waar je hippe vegaburgers, vegan taartjes en plantbased food kunt eten voor schappelijke prijsjes. Dus: kleed je warm aan, geniet van deze mooie stad en warm daarna lekker op met een warme chocolademelk en een verantwoord taartje in een van de vele knusse, hipstertentjes die Warschau rijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s