Waarom toerist in je eigen woonplaats zijn zo leuk is

Ik ben onlangs verhuisd naar een nieuwe woonplaats en kan er oprecht van genieten om als toerist door mijn eigen stad te zwerven. Nu is dat natuurlijk ook veel leuker als je ergens nieuw bent komen wonen. Want wat valt er nog te ontdekken als je al jaren op dezelfde plek woont? Ik kan je verzekeren: meer dan je denkt.

De route naar de supermarkt kun je dromen, je fietst met je ogen dicht naar het station en weet precies waar je de lekkerste pizza’s eet of waar je het fijnst op een terrasje kunt zitten. Jouw woonplaats kent voor jou geen geheimen meer. En toch zijn er plekjes waar je al jaren langs fietst, zonder dat ze je zijn opgevallen. Of zijn er restaurantjes die al jouw hele leven op dezelfde plek zitten (en waar ze héél lekker eten serveren), maar waar je nog nooit binnen bent gestapt.

We denken vaak dat we op reis moeten om het avontuur op te zoeken. Hoe verder, hoe beter, het liefst. Mensen die meerdere continenten hebben bezocht, worden als avontuurlijker gezien dan mensen die elk jaar op dezelfde camping in Brabant zitten. En ja, het is waar. Reizen houdt ons brein soepel. Reizen maakt ons gelukkig. Reizen zorgt voor creativiteit en inspiratie. Reizen zorgt ervoor dat we minder bevooroordeeld naar het leven kijken.

Maar het gaat er niet per se om wáár je reis naartoe gaat. Maar hoe je kijkt áls je op reis bent. Je kunt een rondreis door Azië maken en toch niets van de landen die je bezoekt zien, omdat je hoofd er niet voor openstaat. En je kunt elk jaar op dezelfde camping in Brabant zitten, maar telkens weer diep onder de indruk zijn van de konijntjes die voor je tent langswippen, of steeds weer vol bewondering naar de gevels kijken in je favoriete winkelstraat.

Je hoeft niet de wereld rond te reizen om de voordelen van het reizen te ontdekken. (Het mag natuurlijk wel.) Met nieuwe ogen naar je vertrouwde omgeving kijken kan al genoeg zijn. Kijk eens goed om je heen tijdens je hardlooprondje. Pak eens de fiets en dwaal zonder plan door de straatjes in jouw dorp. Ga eens op een nieuw terrasje koffiedrinken en gluur stiekem naar al de mensen die je ziet langslopen. Stop eens bij het park waar je altijd langsrijdt, om de geitjes te voeren. En laat je verrassen door de dingen die zo vertrouwd lijken, maar die toch voor een soepel brein, geluk en inspiratie kunnen zorgen. Ik begin vandaag! Doe je mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s